Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   EFECTE PANDEMICE LA NIVEL FIZIC ȘI PSIHOSOCIAL ALE SPORTIVILOR / PANDEMIC EFFECTS AT PHYSICAL AND PSYCHOSOCIAL LEVEL OF THE ATHLETES.

Autori:  DAN-MIHAI ROHOZNEANU, FLORIN VALENTIN LEUCIUC, ADRIAN GEORGESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(1).08

Received 2022 November 09; Revised 2023 January 21; Accepted 2023 January 24; Available online 2023 May 30; Available print 2023 June 30.
pp. 77-94

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat. Efecte pandemice la nivel fizic și psihosocial ale sportivilor: Pandemia COVID-19 a afectat la nivel global activitatea fizică, forțând mulți oameni să se izoleze pentru o perioadă lungă de timp. Aceste acțiuni au cauzat și au amplificat comportamentele sedentare, cum ar fi lipsa de activitate sportivă sau utilizarea dispozitivelor mobile. Restricționarea ieșirii din case și comportamentul sedentar au afectat starea de sănătate și au scăzut condiția fizică, slăbind organismul și inducând un răspuns imunologic scăzut. Scopul studiului a fost de a determina modul în care jucătorii de handbal de elită au fost afectați fizic și psihic în timpul restricțiilor impuse de răspândirea virusului SARS - CoV - 2. Pentru realizarea studiului folosit metoda anchetei pe bază de chestionar. Pentru proiectarea chestionarului am folosit scala Likert cu trei sau cinci itemi de nivel. Participanții au consimțit voluntar să participe în mod anonim la studiul nostru înainte de a completa chestionarul. Participanții au fost informați că datele vor fi utilizate numai în scop științific. Rezultatele studiului nostru sugerează că pandemia a influențat negativ pregătirea sportivă a jucătorilor de handbal din cauza faptului că subiecții s-au antrenat singuri pentru o perioadă de peste 2 luni și asta a însemnat o reducere a activității fizice (influențând nivelul de fitness) la jumătate comparativ cu pregătirea colectivă pentru competiție. La nivel mental, mai mult de 2/3 au simțit un nivel crescut de anxietate din cauza pandemiei, a modului în care le-a fost schimbată viața și a îngrijorărilor cu privire la viitorul lor personal și profesional. Această perioadă de incertitudine a avut un impact negativ la nivel mental confirmând ipoteza noastră.

Cuvinte cheie: pandemie, antrenament, handbal, comunicare, echipă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă